Om Røn Petersen ApS

Om os

I februar 1905 køber Andreas Jacobsen en bygning på St. Sct. Pederstræde 11 i Viborg, hvor han startede smeden op, som dengang hed Smede Jacobsen. Efter 27 år, i 1932 overtager Christian Jacobsen virksomheden af sin far Andreas Jacobsen. Virksomheden bliver i familien og i 1962 er det Christian Jacobsens nevø, Aksel Røn Petersen som overtager virksomheden. Aksel Røn Petersens far, Viktor Røn Petersen, var smed under Andreas Jacobsen, og han blev gift med Andreas Jacobsens datter, altså Christian Jacobsens søster. Så aftalen blev at virksomheden så skulle gå fra onkel til nevø, da Christian Jacobsen aldrig selv fik børn.

Det havde længe været på tale at det var Aksel Røn Petersen som skulle overtage virksomheden, men hverken Andreas eller Christian var meget for at afgive virksomheden, så det blev trukket lidt i langdrag. Aksel Røn Petersen købte så Falkevej 9, hvor han startede byggeriet, og han fik etablerede virksomheden til at hedde Smedemester Aksel Røn Petersen. Under byggeriet gik det op for Christian Jacobsen, som allerede var over 70 år, at det var på tide at afvikle virksomheden, så i løbet af byggeriet overtager Aksel Røn Petersen Smede Jacobsen, som så kom til at hedde Smedemester Aksel Røn Petersen.

Smedemester Aksel Røn Petersen skiftede navn til Røn Petersen I/S og senere til Røn Petersen ApS, som vi kender virksomheden i dag. Aksels søn Kaj Røn Petersen som var udlært i farens virksomhed, overtager virksomheden Røn Petersen ApS af sin far i slutningen af 1990’erne. Aksel Røn Petersen gik i 2003 bort og året efter, i 2004, gik hans søn Kaj Røn Petersen også bort. I 2004 overtages virksomheden af den nuværende smedemester Peter Jacobsen som selv er udlært i virksomheden, som helt tilfældigvis har samme efternavn, som virksomhedens grundlægger Andreas Jacobsen. I 2009 rykkede virksomheden fra Falkevej og ud på Petersmindevej 2. Nu er Røn Petersen ApS at finde på Blytækkervej 6, i Viborg, hvor virksomheden rykkede til i 2020.

 

Røn Petersen i Viborg Smedelaug

Christian Jacobsen har som den eneste af virksomhedens ejere ikke været oldermand i Danmarks ældste laug, Viborg Smedelaug. Andreas Jacobsen var oldermand fra 1929-1932, Aksel Røn Petersen var fra 1968-2000 og derefter blev hans søn Kaj Røn Petersen oldermand fra 2000 til hans død i 2004. I 2023 overtog virksomhedens nuværende ejer Peter Jacobsen titlen som oldermand i Viborg Smedelaug.

Røn Petersen har også leveret til regenten og prinsgemalen til deres franske slot, Chateau Cayx, i det sydlige Frankrig.

Smedemester Andreas Jacobsen

Viktor Røn Petersen

Smedemester Kaj Røn Petersen

Smedemester Christian Jacobsen

Smedemester Aksel Røn Petersen

Aksel og Kaj Røn Petersen modtog i 1984 prinsens livregiments regimentsmærke for samarbejde og smukt håndværk.

Falkevej 9

Petersmindevej 2